Installeren

Als eerst moet er een vloerverwarming geïnstalleerd worden in je huis. Er zijn verschillende soorten vloerverwarming. Zo kun je vloerverwarming die aangedreven wordt door water of door elektriciteit. In de meeste gevallen zie je vloerverwarming door water. Als de hoeveelheid warmte die je wilt hebben is bepaald kunnen de vloerverwarmingsbuizen worden neergelegd met nog allerlei andere dingen voordat de vloer gelegd kan worden. Dit kun je daarom ook beter uitbesteden aan een expert.

Hoe werkt vloerverwarming?

De vloerverwarming is geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Maar hoe werkt vloerverwarming? Als eenmaal je vloer gelegd is en hier zit vloerverwarming onder dan is het niet meteen dat deze warmte uitstraalt. Je moet deze zelf activeren, aangezien je in de zomer geen vloerverwarming nodig hebt. Als de vloerverwarming wordt aangezet wordt er warm water door de buizen gepompt waardoor er uiteindelijk een warme vloer ontstaat. Het is niet de bedoeling dat er schade aan uw vloer komt, dus het water moet onder de 60 graden blijven. Door middel van een thermostaat kun je de warmte van het water regelen, zodat er geen beschadiging komt. 

Als je wilt dat de vloerverwarming aangaat stel je de thermostaat hiervan in op de gewenste temperatuur. Hierna is de cv-ketel aan de beurt. Deze moet het water warm gaan maken. Als het water warm is moet de pomp aan het werk gezet worden. Deze zorgt dat het warme water in de vloer terecht komt en de verdeler van de vloerverwarming zorgt dat zo het warme water op alle plekken komt, zodat je hele vloer verwarmd wordt. 

Voor- en nadelen

Vloerverwarming heeft een aantal voor- en nadelen. Om te beginnen is een vloerverwarming op water beter voor het milieu. Daarnaast is er ook minder energie nodig om een hele ruimte op te warmen. Ook kan een vloerverwarming op warme dagen voor verkoeling zorgen door middel van koud water door de buizen te pompen. Een aantal nadelen zijn dat als je al een vloer hebt liggen is het alleen mogelijk om vloerverwarming te plaatsen als deze vloer er eerst uitgaat. Hetzelfde geld als er een lek ontstaat in de voerverwarming. Een aantal meubels kunnen niet goed tegen de droge lucht van een vloerverwarming. Tot slot wordt de ruimte minder snel verwarmd en koelt deze ook minder snel af dan een radiator.

iets voor jou?