Wat zijn aanhangerwielen?

Aanhangerwielen zijn wielen die specifiek zijn ontworpen voor gebruik op aanhangers, trailers en caravans. Deze aanhangerwielen zijn doorgaans smaller en kleiner in diameter dan de wielen van een auto of vrachtwagen, omdat aanhangers meestal lichter zijn dan de voertuigen die ze trekken. Het is belangrijk om de juiste aanhangerwielen te kiezen voor jouw specifieke aanhanger om ervoor te zorgen dat de aanhangerwielen de belasting van de aanhanger kunnen dragen en veilig kunnen worden gebruikt tijdens het rijden.

Welk aanhangerwiel heb ik nodig?

Bij het uitzoeken van nieuwe aanhangerwielen heb je een aantal maten nodig, laten wij beginnen met de steekmaat. Om de steekmaat van je aanhangerwielen te bepalen, moet je de diameter van de cirkel meten die door de boutgaten in het wiel wordt gevormd. De steekmaat wordt meestal uitgedrukt in millimeters en wordt gemeten tussen de middelpunten van twee tegenover elkaar liggende boutgaten. Mocht je een oneven aantal boutgaten hebben, dan wordt de steekmaat horizontaal gemeten vanaf één boutgat. 

Daarnaast is het handig om te weten wat er allemaal op de band staat. Zo kan je ook de juiste band of het complete aanhangerwiel bestellen. Om de specificaties van een aanhangerband af te lezen, zijn er een aantal gegevens die je kunt vinden op de zijwand van de band. Hier zijn de belangrijkste gegevens die je kunt vinden:

1. Bandenmaat: De bandenmaat is aangegeven op de zijkant van de band en bestaat uit drie nummers, bijvoorbeeld 185/70R14. Het eerste nummer (185) staat voor de breedte van de band in millimeters, het tweede nummer (70) is de hoogte-breedteverhouding en het derde nummer (14) staat voor de diameter van de velg in inches.

2. Belastingindex: De belastingindex is aangegeven door een getal op de zijkant van de band en geeft aan hoeveel gewicht de band kan dragen. Het getal is gekoppeld aan een gewichtstabel die je kunt vinden in de handleiding van de aanhanger.

3. Snelheidsindex: De snelheidsindex geeft de maximale snelheid aan die de band kan verdragen en wordt aangegeven door een letter. Bijvoorbeeld, de letter "Q" staat voor een maximale snelheid van 160 km/h.

4. DOT-code: De DOT-code is een reeks letters en cijfers die de productiedatum van de band aangeven. Het eerste deel van de DOT-code geeft aan welke fabriek de band heeft geproduceerd, terwijl het tweede deel de productiedatum aangeeft.

Meer aanhangerwielen informatie?

Heb je na het lezen nog steeds geen idee over welke banden je nodig hebt? Neem dan gerust een kijkje bij Aanhangwagendirect.nl, zij hebben duidelijke categorie teksten waar alles in uitgelegd wordt. Voor eventuele vragen kan je contact opnemen met de klantenservice van Aanhangwagendirect.

Alle blogcategorieen
Meer voor jou
Afvallen buik
Verzorging Afvallen buik

Je bent heel trots op je figuur maar er staat iets in je weg… een kleine vetrol bij je buik die je maar onzeker houdt. Wil je nou gewoon een st...

Je Man Cave 2.0: Een transformatie met DMX Verlichting
Huis & tuin Je Man Cave 2.0: Een transformatie met DMX Verlichting

Stel je voor dat je na een lange werkdag je eigen privé-haven binnenstapt: een man cave die is ontworpen om te reflecteren wie je bent, je ...

GoPro Hero 5 Black & Session
Sport GoPro Hero 5 Black & Session

Innoveren is iets dat ze bij GoPro goed kunnen. Dit is dan ook overduidelijk te zien aan de nieuwe Hero 5 van GoPro. Deze sportcamera heeft een aantal...

3 manieren om fashionable naar werk te gaan
Business 3 manieren om fashionable naar werk te gaan

Jouw outfit is tot de fijnste details doordacht: je pak matcht met je schoenen, om je horloge nog niet eens te benoemen. Alles rondom je kleding i...

Voordelen heteluchtoven
Huis & tuin Voordelen heteluchtoven

Ben je op zoek naar een nieuwe oven? Dan heb je niet alleen de keuze uit veel verschillende modellen, ook in het soort ovens zijn er meerdere moge...