Wat zijn aanhangerwielen?

Aanhangerwielen zijn wielen die specifiek zijn ontworpen voor gebruik op aanhangers, trailers en caravans. Deze aanhangerwielen zijn doorgaans smaller en kleiner in diameter dan de wielen van een auto of vrachtwagen, omdat aanhangers meestal lichter zijn dan de voertuigen die ze trekken. Het is belangrijk om de juiste aanhangerwielen te kiezen voor jouw specifieke aanhanger om ervoor te zorgen dat de aanhangerwielen de belasting van de aanhanger kunnen dragen en veilig kunnen worden gebruikt tijdens het rijden.

Welk aanhangerwiel heb ik nodig?

Bij het uitzoeken van nieuwe aanhangerwielen heb je een aantal maten nodig, laten wij beginnen met de steekmaat. Om de steekmaat van je aanhangerwielen te bepalen, moet je de diameter van de cirkel meten die door de boutgaten in het wiel wordt gevormd. De steekmaat wordt meestal uitgedrukt in millimeters en wordt gemeten tussen de middelpunten van twee tegenover elkaar liggende boutgaten. Mocht je een oneven aantal boutgaten hebben, dan wordt de steekmaat horizontaal gemeten vanaf één boutgat. 

Daarnaast is het handig om te weten wat er allemaal op de band staat. Zo kan je ook de juiste band of het complete aanhangerwiel bestellen. Om de specificaties van een aanhangerband af te lezen, zijn er een aantal gegevens die je kunt vinden op de zijwand van de band. Hier zijn de belangrijkste gegevens die je kunt vinden:

1. Bandenmaat: De bandenmaat is aangegeven op de zijkant van de band en bestaat uit drie nummers, bijvoorbeeld 185/70R14. Het eerste nummer (185) staat voor de breedte van de band in millimeters, het tweede nummer (70) is de hoogte-breedteverhouding en het derde nummer (14) staat voor de diameter van de velg in inches.

2. Belastingindex: De belastingindex is aangegeven door een getal op de zijkant van de band en geeft aan hoeveel gewicht de band kan dragen. Het getal is gekoppeld aan een gewichtstabel die je kunt vinden in de handleiding van de aanhanger.

3. Snelheidsindex: De snelheidsindex geeft de maximale snelheid aan die de band kan verdragen en wordt aangegeven door een letter. Bijvoorbeeld, de letter "Q" staat voor een maximale snelheid van 160 km/h.

4. DOT-code: De DOT-code is een reeks letters en cijfers die de productiedatum van de band aangeven. Het eerste deel van de DOT-code geeft aan welke fabriek de band heeft geproduceerd, terwijl het tweede deel de productiedatum aangeeft.

Meer aanhangerwielen informatie?

Heb je na het lezen nog steeds geen idee over welke banden je nodig hebt? Neem dan gerust een kijkje bij Aanhangwagendirect.nl, zij hebben duidelijke categorie teksten waar alles in uitgelegd wordt. Voor eventuele vragen kan je contact opnemen met de klantenservice van Aanhangwagendirect.

Alle blogcategorieen
Meer voor jou
Welk telefoonhoesje past het beste bij jou?
Elektronica Welk telefoonhoesje past het beste bij jou?

De mobiele telefoon is een van de meest kostbare apparaten die we bezitten én daarbij dagelijks gebruiken. Zo sturen we even snel een appje n...

Gebruik maken van een zakelijke tankpas? Dit zijn de voordelen!
Business Gebruik maken van een zakelijke tankpas? Dit zijn de voordelen!

Ben jij ondernemer en heb je te maken met het bijhouden en bewaren van tankbonnetjes na iedere tankbeurt? Dan hebben wij dé ideale oplossing ...

Seksspeeltjes geschikt voor de man
Verzorging Seksspeeltjes geschikt voor de man

De seksspeeltjes voor vrouwen kennen we inmiddels allemaal wel, en deze zijn niet meer op een hand te tellen. Een vibrerend eitje in de handtas, o...

3 manieren om fashionable naar werk te gaan
Business 3 manieren om fashionable naar werk te gaan

Jouw outfit is tot de fijnste details doordacht: je pak matcht met je schoenen, om je horloge nog niet eens te benoemen. Alles rondom je kleding i...

Waarom inkt cartridges van HP weer populairder worden
Elektronica Waarom inkt cartridges van HP weer populairder worden

Als je zelf print, zal je weten dat een printer aanschaffen niet erg duur is. De inkt, aan de andere kant, is dan wel weer erg prijzig. Het is dan ook...