Richting geluid bepalen

In enkele gevallen zijn we in staat om zelf geluiden te lokaliseren. Dit wordt ook wel ‘richtinghoren’ genoemd. Geluid lokaliseren doe je aan de hand van verschillen in de intensiteit, de frequentie en de looptijd van een geluid. Voor het bepalen van de richting en de afstand van een geluid is het echter wel belangrijk om over twee functionerende oren te beschikken. 

Vervelende geluiden lokaliseren

Vervelende geluiden lokaliseren kan een opgave zijn, maar wanneer je weet waar en hoe je moet beginnen, wordt dit al een stuk gemakkelijker. Wanneer je zelf vervelende geluiden in je huis wil lokaliseren, is het zaak om op zoek te gaan naar de bron, de oorzaak van het geluid. Begin bijvoorbeeld met het uitzetten van de stroom om erachter te komen of het vervelende geluid dan niet meer te horen is. Als dit niet helpt, bestaat er een grote kans dat een apparaat de oorzaak van het vervelende geluid is. Door de stekker uit apparaten te halen, kom je er snel achter of dit de oorzaak is. Ook verlichting is een veel voorkomende oorzaak van vervelende geluiden. Je kan dus ook eens proberen om de schakelaar van de verlichting uit en weer aan te zetten. 

Een expert inschakelen

Het vinden van de oorzaak van vervelende geluiden is niet altijd gemakkelijk. Wanneer het niet lukt om zelf vervelende geluiden te lokaliseren kan het een goed idee zijn om een expert in te schakelen. De expert voert een geluidsmeting uit. Een expert vindt de oorzaak doorgaans zeer snel en zo kan je vervolgens het probleem oplossen. Zo kan uit de geluidsmeting blijken dat de geluiden bijvoorbeeld uit de leidingen komen of vanuit de buren. Naar aanleiding van de uitslag van de geluidsmeting kan je al dan niet de oorzaak van de vervelende geluiden aanpakken. 

Dat het lokaliseren van geluiden niet altijd gemakkelijk is, is niets nieuws. Zelf op zoek gaan naar de oorzaak van een geluid is gemakkelijk wanneer je weet waar en hoe je moet beginnen. Lukt het niet om de oorzaak van een vervelend geluid zelf te vinden? Schakel dan de hulp in van een expert.

iets voor jou?