Hypotheekrente verwachting
Huis & tuin Hypotheekrente verwachting

Als je net als de meeste mensen bent die een hypotheek aflossen of een huis willen kopen of verkopen, is de kans groot dat je veel aandacht bestee...

De ultieme mancave
Huis & tuin De ultieme mancave

Een mancave is een plek waar mannen zich kunnen terugtrekken en kunnen genieten van hun favoriete activiteiten en hobby's. Het is een ruimte d...

Waarom inkt cartridges van HP weer populairder worden
Elektronica Waarom inkt cartridges van HP weer populairder worden

Als je zelf print, zal je weten dat een printer aanschaffen niet erg duur is. De inkt, aan de andere kant, is dan wel weer erg prijzig. Het is dan ook...

Boksen: verschillende soorten

Bij boksen moeten mensen vaak denken aan een gevaarlijke sport waarbij je met blauwe plekken en gebroken botten thuiskomt. Dit is natuurlijk niet de realiteit. Het klopt dat boksen gaat om je tegenstander slaan, maar dit betekent niet dat je elkaar moet neerbeuken. Zo is er ook een verschil tussen wedstrijd boksen en cardio boksen. Bij de eerste is het inderdaad de bedoeling dat je meer stoten raakt dan de tegenstander, waardoor je op punten of met een K.O. (knock-out) wint. Bij cardio boksen gaat het vooral om conditie en kracht trainen, zonder per se gewond te raken. Boksen wordt al tientallen jaren gedaan. Eerst was het een echte mannensport, maar we zien tegenwoordig steeds meer vrouwen die beginnen met boksen. Dit komt vooral doordat sportscholen nu vaker cardio bokslessen aanbieden dan vroeger. Denk je dat dit wat voor jou is? Lees dan vooral verder. Wij vertellen hoe en waarom je moet beginnen met boksen. Wie weet trek jij ooit je bokshandschoenen aan om als Rocky in de ring te staan.

Waarom je moet beginnen met boksen

Er zijn verschillende redenen om te gaan beginnen met boksen. Allereerst is het de ideale sport om fit te worden. Het is namelijk bewezen dat boksen een van de zwaarste sporten ter wereld is. Dit blijkt dan ook uit het aantal calorieën dat je verbrand in een uur boksen. Minimaal 500 tot soms wel 800 calorieën per uur! Dat is minimaal een vierde van de aanbevolen dagelijkse inname. Onwijs veel dus. Naast dat je afvalt, gaat je conditie er flink op vooruit en neemt je kracht ook toe.

Ten tweede is het de ideale sport om zelfvertrouwen op te bouwen. Doordat je steeds je fysieke grenzen verlegt, ga je er mentaal ook op vooruit. Daarbij leer je hoe je moet vechten. Hiermee bedoelen we niet dat je nu willekeurig mensen moet gaan slaan, maar stel dat je ooit in een benauwde situatie terecht komt, dan sta je tenminste sterk in je schoenen. Je bent zo in staat jezelf en anderen te verdedigen. Ook merken veel (verlegen) mensen dat ze na hun bokslessen sneller in contact durven te komen met anderen. 

Een andere goede reden om te gaan boksen is dat je sterke vriendschappen opbouwt. Ondanks dat je niet in een team samenspeelt, ben je toch heel dichtbij elkaar. Je moet elkaar namelijk proberen te slaan, maar dan op zo een manier dat je voorzichtig met elkaar omgaat. Daarnaast probeer je elkaar te leren en corrigeren. En net zoals met bijna alle sporten leer je verschillende mensen kennen die dezelfde geliefde sport beoefenen. 

Hoe je moet beginnen met boksen

Er is niet een bepaalde manier om te beginnen met boksen. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je beschikken over kwalitatieve boksuitrustingen, zoals bokshandschoenen en bandages, om je handen en polsen te beschermen. Het is hierbij echt van belang dat ze van goede kwaliteit zijn, omdat je anders je handen en polsen ernstig kan beschadigen. Daarnaast kan je overwegen speciale boksschoenen te kopen, maar dit is voor beginners niet echt nodig.

Naast je uitrusting is waarschijnlijk het allerbelangrijkste dat je een goede trainer hebt. Hij of zij gaat jou namelijk de sport introduceren en leren. Dan wil je ook dat je trainer over de juiste kennis beschikt om jou de juiste technieken te leren. Vaak kan je van te voren een proefles meedoen, waar je dan kan merken of de trainer je bevalt. Ook is het handig om aan anderen vragen te stellen over hun ervaringen bij de sportschool.

Tot slot is de locatie belangrijk. Hiermee bedoelen we de algemene indruk van de sportschool. Zijn de leden wel fijn om mee te trainen? Zijn er genoeg voorzieningen beschikbaar, zoals bokszakken en ventilatie? Hoeveel kost de contributie? Is de sportschool makkelijk te bereiken? Je gaat er immers naar toe om een nieuwe sport te beoefenen, wat je waarschijnlijk voor een langere tijd wilt doen. Het is dan ook belangrijk dat je plezier hebt en je goed voelt bij de sportschool.

Alle blogcategorieen