Wat is letselschade?

Het is eerst belangrijk dat u duidelijkheid hebt over wat letselschade precies is. Letselschade kan bestaan uit lichamelijke verwondingen, verlies van inkomen of bezit en psychische problemen. U kunt hier bijvoorbeeld denken aan een bedrijfsongeval, een aanrijding, verlies van een dierbare of een gemiste vakantie. Wanneer een ander verantwoordelijk is voor uw letselschade, kunt u schadevergoeding verhalen op die persoon of partij.

Letselschade: de eerste stappen 

Voor het verhalen van schadevergoeding, schakelt u rechtshulp in. Een letselschade advocaat helpt u met het proces van schadevergoeding verhalen. U hoeft u dus geen zorgen te maken over het aansprakelijk stellen van de verantwoordelijke en het onderhandelen over de mate van aansprakelijkheid. Maar voordat u juridische hulp inschakelt, zijn er een aantal stappen die u zelf eerst neemt.

Het is erg belangrijk dat u zo veel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt. Zo kunt u foto's maken van de situatie of een politierapport of schadeformulier invullen na bijvoorbeeld een aanrijding. 

Daarnaast is het ook belangrijk om een dokter te zien. Als u gewond bent, is medische hulp zoeken natuurlijk altijd de voornaamste prioriteit. Maar ook als u geen zware verwonding hebt, is het handig om een dokter te bezoeken. De dokter kan namelijk een causaal verband leggen tussen het ongeval en uw verwondingen. Dit wordt genoteerd in uw medische dossier, die u tijdens het proces kunt opvragen. 

Het is daarna belangrijk dat u letselschaderechtshulp zoekt. Een letselschade jurist of een letselschade advocaat kan u verder helpen met de rest van het proces. 

Letselschaderechtshulp

Als u een art heeft bezocht en bewijsmateriaal heeft verzamelt, schakelt u dus letselschaderechtshulp in. Vaak krijgt u dan te maken met een letselschade advocaat of een letselschade jurist. 

Een letselschade jurist is een expert op het gebied van letselschade. Deze jurist kan voor u onderhandelen over aansprakelijkheid en deals sluiten met bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen. 

Een letselschade jurist is niet bevoegd om u te vertegenwoordigen in een rechtszaak. Wanneer een rechtszaak voor u van toepassing is, zal de letselschade jurist een letselschade advocaat inhuren. Dit zal een advocaat zijn die gespecialiseerd is in letselschade en u kan vertegenwoordigen voor de rechter. 

Het is belangrijk dat u een letselschade jurist of advocaat inhuurt die u goed kan helpen. In het Register Letselschade kunt u zien welke letselschadedeskundigen bij dit register aangesloten zijn. Zorg er ook voor dat uw letselschade advocaat aangesloten is bij de beroepsvereniging LSA. 

Als u een letselschade advocaat neemt, kunt u het hele proces uit handen laten nemen. De letselschade advocaat zal de tegenpartij aansprakelijk stellen, onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding, uw gemaakte kosten opstellen en de procedure bij de rechtbank op zich nemen. Kortom, een letselschade advocaat ontzorgt u zo volledig mogelijk. 

Na het proces

Als bepaald is dat u recht heeft op schadevergoeding en er een overeenkomst gesloten is over het bedrag, kan het even duren voordat u het geld ook echt op de bankrekening krijgt. Uw letselschade expert kan daarom om een voorschot vragen voor gemaakte kosten en schade. Hierdoor loopt u niet meer financiële schade op dan nodig is. 

Samen met uw letselschade expert claimt u dan uw schadevergoeding. Het is belangrijk dat u hiervoor zo veel mogelijk bonnetjes bewaart. Bonnetjes zijn niet overal voor nodig. Voor emotionele schade en voor het overnemen van huishoudelijke taken door vrienden en familie, bijvoorbeeld, wordt de letselschadevergoeding zonder bonnetjes berekend. 

Ten slotte wordt de medische eindtoestand bepaald. Wanneer u volkomen genezen bent van uw verwondingen of wanneer een arts bepaalt dat er geen verbetering of verder herstel mogelijk is, weet u wat uw medische eindtoestand is. Aan de hand van deze informatie wordt de totale schadevergoeding bepaald. De eindafrekening van uw schadevergoeding wordt afgehandeld door uw letselschade advocaat of door uw letselschade jurist. Daarna kunt u het bedrag op uw rekening verwachten. 

Wat te doen na letselschade

Dus, als u letselschade heeft opgelopen is het belangrijk dat u een arts bezoekt en dat u zo veel mogelijk bewijs verzamelt. Daarna schakelt u letselschaderechtshulp in. Vanaf dat moment wordt het proces voor u overgenomen. Zo wordt u in deze moeilijke periode waar mogelijk ontzorgd. 

Alle blogcategorieen
Meer voor jou
De beste ideeën voor vakantiefeesten
Uitgaan De beste ideeën voor vakantiefeesten

Of je nu de gastheer bent van een vakantiefeest of er gewoon eentje bijwoont, er zijn tal van manieren om het speciaal te maken. Je kunt ornamente...

Tips voor de beste haarverzorging
Verzorging Tips voor de beste haarverzorging

Net zoals dat je bijvoorbeeld je huid elke dag verzorgt, is het minstens net zo belangrijk om je haar goed te verzorgen. Er zijn verschillende sta...

Handigste tips voor een salontafel
Huis & tuin Handigste tips voor een salontafel

De juiste salontafel kiezen kan lastig zijn. Een salontafel is immers onmisbaar en bepaalt voor een groot deel de uitstraling van jouw woonkamer. ...

Huidveroudering; what to do?
Verzorging Huidveroudering; what to do?

Hoewel de ene rimpel de ene dag meer stoort dan de andere, ben je heus de enige niet die het ontzettend jammer vindt dat het krijgen van rimpels e...

Ken je de voordelen van de BPM calculator?
Snelheid Ken je de voordelen van de BPM calculator?

Wie een nieuwe auto koopt, kan soms best even schrikken van alle kosten die nog eens bovenop de aanschafwaarde van de auto zelf komen. Misschien w...