Hoe werkt een annuïteiten hypotheek?

Vroeger kon de hypotheekrente over de volledige hypotheekschuld worden afgetrokken. Dit is echter niet meer het geval. Wordt er geen gebruik gemaakt van een annuïtaire of lineaire aflossing, dan is de rente helemaal niet aftrekbaar. Dit is natuurlijk zonde van je geld en dus kies jij voor een van deze twee hypotheekvormen. Bij een annuïteiten hypotheek verandert de samenstelling van de annuïteit geleidelijk. In het begin bestaat dit vaste bedrag vooral uit rente en heb je relatief veel renteaftrek. Naarmate deze lasten lager worden stijgt het aflossingsbedrag, zodat het totale maandbedrag gelijk blijft en jij aan het eind van de periode je hypotheek volledig hebt afgelost. 

Kenmerken van een annuïteiten hypotheek

Als het goed is heb je nu wel een idee van wat een annuïteiten hypotheek is en hoe dit ongeveer werkt. Om nog wat extra duidelijkheid te bieden vertellen wij je wat nou precies de kenmerken van een annuïteiten hypotheek zijn. Het belangrijkste kenmerk van deze hypotheekvorm is dat je elke maand dezelfde lasten betaalt. Handig als je een starter bent en nog geen groot eigen vermogen hebt. Bij een lineaire hypotheek betaal je in de beginperiode namelijk meer dan aan het eind van de periode, terwijl je vaak aan het eind van de periode financieel stabieler bent. Daarbij los je periodiek je hypotheek af tijdens de looptijd en heeft een annuïteiten hypotheek een vaste einddatum. Bovendien biedt dit zekerheid over de aflossing van jouw hypotheek. 

Voordelen van een annuïteiten hypotheek

Wanneer jij kiest voor een annuïteiten hypotheek kun je dan ook genieten van verschillende voordelen. Wij zetten ze voor jou op een rij;

  • Aan het eind van de periode is je hypotheek afgelost
  • De rente neemt gedurende de looptijd af
  • Je (bruto) maandlasten blijven gelijk tijdens de looptijd. Deze kun je ook verminderen door extra af te lossen maar je houdt dan wel minder spaargeld over.
  • Aan het begin van de looptijd heb je veel renteaftrek

Heel handig omdat je vaak in de beginperiode wel wat extra's kunt gebruiken. Nadelig is dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt.

iets voor jou?