Populariteit HP inkt cartridges

Het is dus vreemd dat de duurdere inkt cartridges van HP stijgen in populariteit. HP claimt dat het belangrijk is om HP cartridges te gebruiken, omdat het bedrijf de kwaliteit van huismerk inkt cartridges niet kan garanderen in hun printers. Maar er zit meer achter de stijging in populariteit van HP cartridges.

In 2016 heeft HP een update uitgevoerd op een aantal printers van dit bedrijf. Hierbij werden huismerk cartridges geblokkeerd in de betreffende printers. HP zei destijds dat dat per ongeluk was. Via de klantenservice van HP werd toen gezegd dat er iets gruwelijk fout gegaan was en dat de update teruggedraaid zou worden. Er werd desondanks vanuit HP geen officiële statement uitgebracht. 

Later dat jaar bleek echter dat de update bewust werd uitgevoerd op specifieke HP printers om huismerk cartridges te weren. Op verschillende printers van HP verscheen het bericht dat er een update beschikbaar was die ervoor zou zorgen dat de printer beter zou werken. Echter, na het downloaden van de update, begonnen consumenten een foutmelding te krijgen wanneer ze huismerk inkt cartridges probeerden te gebruiken. Er kwam dan op de printer te staan dat de inkt cartridge beschadigd was, terwijl dat niet het geval was. 

De firmware update werd door HP verdedigd met het feit dat er vanaf 2016 stickers op HP printersverpakkingen zitten, waarop staat dat cartridges zonder een HP chip mogelijk niet werken in die printer. Hiermee claimde HP de consumenten voldoende geïnformeerd te hebben. 

In 2020 kwam HP met een nieuwe strategie. Het bedrijf wilde een lijn printers introduceren die alleen met HP cartridges werken, Hiermee blokkeerde het bedrijf opnieuw huismerk cartridges. Echter, als je bereid was om wat meer te betalen voor je printer, kon je bij HP ook een printer kopen die huismerk cartridges niet blokkeert. Deze zou dan wel duurder zijn. 

Uiteindelijk ben je waarschijnlijk goedkoper uit met een printer die werkt met huismerk cartridges. Bij HP betaal je bijvoorbeeld €39,99 voor een pakket met één zwarte inkt cartridge van 4 ml en één drie-kleuren cartridge van 4,5 ml. Voor een pakket van het huismerk FLWR betaal je €46,50 voor één zwarte inkt cartridge van 20 ml en één drie-kleuren cartridge van 18 ml. Deze cartridges zijn ook geschikt voor HP printers en je betaalt per ml inkt €1,22 bij dit huismerk tegenover €4,70 bij HP. Dat scheelt nogal. 

Dus, HP cartridges worden populairder, ondanks het feit dat huismerk cartridges een stuk goedkoper zijn, omdat HP het moeilijker maakt voor consumenten om huismerk cartridges te gebruiken in HP printers. Maar hoe werkt dat dan?

HP Dynamic Security

HP blokkeert huismerk cartridges op twee manieren: met software-updates en hardware-instellingen. De updates zorgen ervoor dat printers die al verkocht zijn en mogelijk voorheen wel werkten met huismerk cartridges, nu alleen bruikbaar zijn met HP cartridges. Minimaal 21 HP printers zijn geïnstalleerd met Dynamic Security en weigeren cartridges die niet de HP-chip bevatten. Een soortgelijke functie is HP Cartridge Protection. Printers met deze protection blokkeren automatisch cartridges die niet van HP zijn. 

Daarnaast gaf de CEO van HP in 2020 aan dat het bedrijf een lijn van printers op de markt zou brengen die huismerk cartridges niet zouden accepteren. Dit zou dan in de hardware van het apparaat al ingesteld zijn en niet door een update. De CEO vertelde dat dit plan was ontstaan omdat HP “niet-winstgevende klanten” wil aanpakken. 

Er zijn op het moment geen HP printers waarbij het niet mogelijk is om huismerk cartridges te gebruiken. Dat komt doordat bij wet bepaald is dat HP de consument niet mag verbieden om huismerk cartridges te gebruiken. Daardoor heeft elke HP printer de mogelijkheid om de Dynamic Security of HP Cartridge Protection uit te zetten. 

HP Dynamic Security uitzetten

HP cartridges blijven populair omdat het lastig kan zijn voor consumenten om te weten hoe ze hun printer zo instellen dat deze ook huismerk cartridges accepteert. Printers van HP zijn namelijk onklaar gemaakt voor niet-HP cartridges voor de verkoop. Gelukkig kun je deze instellingen gewoon uitschakelen.

Met een firmware update van HP kun je Dynamic Security uitschakelen. Er zijn twee soorten updates die je kunt gebruiken: één voor printers die voor 2016 gemaakt zijn en één voor printers ongeacht de datum waarop ze gemaakt zijn. Op je printer, kun je de nieuwste firmware update installeren om Dynamic Security te verwijderen. 

Verder hebben sommige HP printers cartridgebeleid of cartridge protection. Cartridgebeleid zorgt ervoor dat de printer alleen werkt met HP cartridges. Via Web Jetamin ga je naar Apparaatbeheer. Via Configuratie klik je dan op Benodigdheden. In het gedeeltde Cartridgebeleid zet je deze optie uit.

Cartridge protection koppelt cartridges aan een printer, zodat ze niet in andere printers gebruikt kunnen worden. De cartridges worden dan vergrendeld in de printer. Deze optie schakel je ook in Benodigdheden uit, onder Cartridge Protection. 

Het kan soms dus lastig zijn om te weten hoe je de goedkopere huismerk cartridges kunt gebruiken in HP printers. Als je een foutmelding krijgt, is het logisch dat je soms maar gewoon voor HP cartridges gaat. Maar, laat je niet misleiden door deze foutmeldingen; je hebt altijd een keuze in welke inkt cartridges je gebruikt. 
 

Alle blogcategorieen
Meer voor jou
De beste manieren om je mentale gezondheid te verbeteren
Verzorging De beste manieren om je mentale gezondheid te verbeteren

Mentale gezondheid is een essentieel onderdeel van het welzijn van iedereen, ongeacht geslacht. Voor mannen kan het soms echter een uitdaging zijn...

Je Man Cave 2.0: Een transformatie met DMX Verlichting
Huis & tuin Je Man Cave 2.0: Een transformatie met DMX Verlichting

Stel je voor dat je na een lange werkdag je eigen privé-haven binnenstapt: een man cave die is ontworpen om te reflecteren wie je bent, je ...

Gebruik maken van een zakelijke tankpas? Dit zijn de voordelen!
Business Gebruik maken van een zakelijke tankpas? Dit zijn de voordelen!

Ben jij ondernemer en heb je te maken met het bijhouden en bewaren van tankbonnetjes na iedere tankbeurt? Dan hebben wij dé ideale oplossing ...

Valbeveiliging
Business Valbeveiliging

Werken op een grote hoogte is erg risicovol. Zo moet je er niet aan denken dat je ramen aan het wassen bent bij een groot gebouw en naar beneden v...

Hypotheekrente verwachting
Huis & tuin Hypotheekrente verwachting

Als je net als de meeste mensen bent die een hypotheek aflossen of een huis willen kopen of verkopen, is de kans groot dat je veel aandacht bestee...