Valbeveiliging voor werknemers

Voor werknemers die op hoogte werken zijn bepaalde maatregelen getroffen voor valbeveiliging. Een valbeveiliging is verplicht in de onderstaande situaties:

  • De medewerker moet op 2,5 meter of hoger werken.
  • De medewerker moet op minder dan 2,5 meter hoogte werken, maar loopt het risico om te vallen.
  • De medewerker werkt op een plek die beweegt of kan gaan bewegen waardoor hij kan vallen.

Hieronder lees je welke vallijn het best bij jou past.

Gebruikers van 100 kilogram of meer

Het testen met onder andere vallijnen zijn over het algemeen industriële standaarden opgesteld op 100 kilogram. Dit is een standaard die meestal slechts een deel van de gebruikers dekt. Het totaal gewicht van 100 tot en met 140 kilogram is in de praktijk geen uitzondering. Dit heeft te maken met het gewicht van de gebruiker, de uitrusting en eventuele gereedschappen. Een gebruiker van 140 kilogram als totaalgewicht zorgt voor ongeveer 40% meer belasting op de uitrusting in vergelijk met een gebruiker van 100 kilogram als totaalgewicht. Dit maakt her cruciaal dat de valbeveiliging is afgestemd op het gewicht van de gebruiker.

Weerstand van het lichaam

Het lichaam van een mens is niet bestand tegen een val in een vallijn zonder dat de energie van de val wordt geabsorbeerd. Een systeem van een valbeveiliging moet daarom ook altijd voorzien zijn van een “dynamische component” die de absorptie van de krachten realiseert. Dit is meestal een valdemper die bij een piekbelasting uitscheurt. Door deze uitscheuring wordt een groot gedeelte van de valimpact opgevangen en vertraagd. Uit diverse testen is gebleken dat het lichaam van een mens zonder blijvend lichamelijk letsel de volgende impact kan weerstaan.

  • Een gebruiker van 100 kilogram: 6 kN
  • Een gebruiker van 120 kilogram: 7 kN
  • Een gebruiker van 140 kilogram: 8 kN

Uit een test met dummies tot en met 140 kilogram, is gebleken dat in sommige gevallen niet alle producten voldoende absorptie bieden. Hier zijn twee oplossingen voor, namelijk:

  1. Beperk de hoogte van de val
  2. Verhoog het absorberend vermogen van de valbeveiliging

Weet jij nu welke valbeveiliging geschikt is voor jou? Ga veilig te werk met een vallijn en verklein je valimpact. Minder kans op schade of een letsel.

iets voor jou?