Wat is een sloep?

In de grachten van Amsterdam zie je niet alleen van die toeristische boten varen, maar ook verschillende sloepen. Een sloep is simpel gezegd een kleine boot zonder gesloten dak. Vroeger werden sloepen vooral op grotere schepen geplaatst en voor kleine afstanden gebruikt. Bijvoorbeeld als men ging vissen werden de sloepen ingezet om het water te naderen. Tegenwoordig is het voor veel eigenaren een vorm van relaxen en vrijheid voelen. Lekker op het water met een open dak, varen op een laag tempo en genieten van de zon. Het is een belevenis die erg geliefd is. Sloepen heb je in allerlei soorten en maten. Zo verschillen ze in vormen, grootten, kleuren, aandrijvingen, materialen, merken en prijzen. Op zoek naar een manier van ontspannen op het water? Dan zijn sloepen jouw oplossing.

Voor- en nadelen van een sloep

Sloepen worden steeds minder gebruikt voor arbeidsdoeleinden zoals vissen. Daar en tegen schaffen de meeste mensen tegenwoordig een sloep aan om te relaxen en genieten van het weer. Enkele voordelen van sloepen zijn: ze zijn relatief klein in formaat en dus eenvoudiger te besturen, gemakkelijke manier om op het water te varen, comfort en gemak voor een goede prijs, gaat bij goed onderhoud vele jaren mee, ideaal om met kinderen te varen. De nadelen zijn vooral dat de aanschafprijs voor sommige mensen wat hoog kan liggen en dat regelmatig onderhoud een must is. Ook gaan gemiddelde sloepen niet zo hard, maar dat verschilt per model. Een Maxima sloep is een voorbeeld van een sloep die een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Je krijgt namelijk een luxueuze sloep voor de prijs van een standaard model. Daarbij is het een vrij sportieve sloep waarmee je zowel ontspannen als vlot kan varen. Wie zoekt naar een nieuw vaartuig zal zonder twijfel tevreden zijn met een sloep.

Sloep aanschaffen?

Wil je een sloep aanschaffen? Dan is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Allereerst kan je kiezen tussen een tweedehands of nieuwe sloep. De tweedehands sloep is duidelijk goedkoper, maar kan dan ook enkele gebreken hebben. Daarbij krijg je niet altijd garantie bij een tweedehands sloep. Een nieuwe sloep is duurder, maar dan ben je ook verzekerd van een volledig functionerende sloep, met garantie. Daarnaast spelen er nog een aantal andere factoren. Op welk brandstoftype moet de sloep varen? Over welke opties moet de sloep beschikken? Hoeveel mensen kunnen aan boord? Ook moet je niet vergeten dat een vaarbewijs verplicht is als je harder gaat dan twintig kilometer per uur. Een sloep koop je niet zo even, dus overweeg de verschillende factoren nauwkeurig en maak dan pas een keuze.

iets voor jou?